Italeri 1/72

Jaguar Gr.1


Ovo je Italerijev Jaguar Gr.1 u 1/72. Kako je maketa dosta siromašna detaljima, dodao sam Pavlinu resin unutrašnjost kabine i True Details retrovizore na pokrovu pilotske kabine, te izradio ručku na pokrovu pilotske kabine, HUD display, "remove before flight" trakice i poklopce usisnika. AIM-9L su iz Hasegawine makete Harrier-a Gr.7, jer one iz makete baš i ne liče na AIM-7L, te su i za njih napravljeni zaštitni poklopci. Maketa je dosta loša, sa grubo urezanim linijama i sa ovećom potrebom za kitom kod poravnavanja spojeva. Dobar dio linija kod spojeva je prekitan i ponovno urezan, jer se ne poklapaju prilikom spajanja djelova (posebice kod spajanja polutki trupa). Bombe iz makete nisu korištene zbog netočnosti oblika, pa su unutrašnji nosači zasada prazni.

 

Maketa predstavlja zrakoplov iz 54. Squadrona RAF-a, Desert Cats, koji je sudjelovao u operaciji "Granby" (Desert Storm), a bio je stacioniran u Muharraqu, Bahrein 1991.

Bojanje je izvedeno tako da je prvo maketa obojana u standardnu RAF-ovu sivo-zelenu kamuflažu (koristio sam Humbrol 164 i 149), te nakon maskiranja solju, kako bi se simuliralo ljuštenje boje, prešpricana sa Desert Sand (Humbrol 250). Nakon bojanja i ljepljenja naljepnica, napravljen je wash sa razrijeđenom tamno smeđom (Humbrol 170).

 


Tomislav Martan